Kalastonhoitomaksu 2023


 

TIETOA KALASTONHOITOMAKSUSTA 2023

MAKSUVELVOLLISUUS
Kalastonhoitomaksu tulee maksaa, jos on iältään 18–64-vuotias ja kalastaa vieheellä tai pyydyksillä tai ravustaa.

Kalastonhoitomaksua ei tarvitse maksaa, jos vain onkii, pilkkii tai litkaa silakkaa tai on alle 18-vuotias tai jo täyttänyt 65 vuotta. Kalastonhoitomaksun saa kuitenkin maksaa tällöinkin – se on sijoitus luontoon.

KALASTUSOIKEUS
Kalastonhoitomaksu oikeuttaa yhdellä vieheellä kalastamiseen lähes koko maassa sekä valtion yleisellä vesialueella meressä. Usealla vavalla kalastaminen ja pyydyskalastus vaatii kalastonhoitomaksun lisäksi vesialuekohtaisen kalastusluvan. Niitä myy vesialueen omistaja, esimerkiksi valtion vesille Metsähallitus.

Rajoituksia on rauhoitetuilla vesialueilla, erillisen luvan vaativilla erityiskohteilla tai vaelluskalapitoisissa koski- ja virtavesissä. Verkkopalvelusta Kalastusrajoitus.fi voi tarkistaa karttapohjalta kalastuskiellot ja -rajoitukset.

Kalastonhoitomaksu ei oikeuta kalastukseen Ahvenanmaalla.

MAKSUJEN KÄYTTÖKOHTEET
Metsähallitus tilittää maksut kuukausittain maa- ja metsätalousministeriölle. Kertyneillä varoilla ylläpidetään kalastusmahdollisuuksia ja pidetään huolta vesiluonnosta.

Varoja myönnetään kalatalousalueille kalakantojen kestävän käytön ja hoidon suunnitteluun, vesialueiden omistajille korvauksina vesien käytöstä kalastamiseen, järjestöille neuvontapalveluihin ja kalastuksenvalvontaan sekä eri toimijoille hankkeisiin, joilla parannetaan kalojen elinoloja.
Katso esimerkkejä kalastonhoitomaksuilla rahoitetuista hankkeista.

HINTA JA VOIMASSAOLO
47 euroa / kalenterivuosi
16 euroa / viikko (7 vrk)
6 euroa / vuorokausi

Kalastonhoitomaksussa on aina kyse kalenterivuorokausista (alkaa ja päättyy kello 00.00) ja kalenterivuosista, (1. tammikuuta – 31. joulukuuta), mutta viikkomaksun voimassaolon voi aloittaa haluamastaan viikonpäiväst (tällöinkin alkaa ja päättyy klo 00.00). Hinnat säätää eduskunta kalastuslaissa.

MAKSUTOSITE
Kalastonhoitomaksu on henkilökohtainen, mutta sen voi myös hankkia toiselle. Luvan haltijasta tulee ilmoittaa nimi, yhteystiedot ja syntymäaika (ei henkilötunnusta). Kalastonhoitomaksurekisteriä ylläpitää Metsähallitus.

Maksusta saatava kuitti on tosite kalastonhoitomaksun maksamisesta. Maksukuitti on pidettävä mukana kalastettaessa ja pyydettäessä näytettävä viranomaiselle tai kalastuksenvalvojalle paperisena, muovisena tai sähköisenä. Myös kalastuskortti on todistus kalastonhoitomaksusta. Se lähetetään koko vuoden kalastonhoitomaksun maksaneille Suomu-lehden mukana huhti-lokakuussa.

Jos kalastajalla ei ole tositetta mukanaan, hänet määrätään käymään seitsemän päivän kuluessa poliisiasemalla näyttämässä kalastushetkellä voimassa olleen todisteen. Sanktio kalastonhoitomaksun laiminlyönnistä on 100 euron suuruinen rikesakko.

MYYNTIPAIKAT

Maksa kalastonhoitomaksu Eräluvat.fi-verkkokaupassa, puhelinpalvelussa, lähimmässä luvanmyyntipisteessä tai R-kioskissa. R-kioskilta ostettaessa hintaan lisätään toimitusmaksu 3 €.

Verkkokauppa!
Maksa heti verkkokaupassa (verkkokauppa.eraluvat.fi)

Eräluvat-sovellus:
Sovelluksella voit maksaa kalastonhoitomaksun helposti ja nopeasti. Maksuvälineeksi käy debit- tai luottokortti. Näin otat sovelluksen käyttöön.

Palvelunumero: 020 69 2424
Erälupien puhelinpalvelu palvelee arkisin kello 9–16.

Luvanmyyntipaikat:
Katso myyntipaikkojen sijainnit

R-kioski (+3€)
Lue lisää R-kioskin sivuilta.

Tutustu kalastonhoitomaksuun